Mor dømt for at overfalde sine børns stedmor med peberspray

Af Frida Ingeborg Petersen

Flere års familiekontroverser eskalerede i foråret i 2019 i Skads, Esbjerg, da uenigheder om en skoletaske endte i et peberspraysangreb.

I flere år havde en mor været i konflikt med faren til sine to sønner og havde især problemer med farens nye kone. I byretten påstod kvinden, at den nye kone truede og forvoldte psykisk terror mod hendes to sønner, når de blev passet hos faren. Efter sønnerne havde været på weekend ved faren, havde han beholdt den enes skoletaske og ville ikke udlevere den til anklagede, selvom hun gentagne gange havde bedt om den. Moren påstod, at sønnen ikke havde mulighed for at passe sin skole uden sine bøger.

I maj blev der endelig aftalt, at den anklagede kunne møde op på farens og den nye kones adresse i Skads for at hente tasken, hvis hun mødte op alene. Da moren kommer kørende ind på gårdspladsen, bliver en stor fjernstyret jernport prompte lukket bag bilen. Den anklagede følte, at hun var lokket i et baghold og havde derfor medbragt en peberspray for en sikkerheds skyld.
Da moren steg ud ad bilen, opstod et skænderi mellem den anklagede, den nye kone og konens veninde, der var på besøg.

På en lydoptagelse fremvist af anklageren i retten høres mundhuggeri, og pludselig råber veninden til konen ”du skal fandeme ikke true hende”. Ifølge de to ofre truer den anklagede med en knytnæve og tager derefter en peberspray frem og sigter, samt affyrer i øjnene på både konen og veninden.

Den anklagede var ikke klar over, at hun blev optaget. Inden lydfilen afspilles i retten, kigger hun tilbage på sin veninde, som hun har taget med som tilskuer. Hun hvisker ”typisk” og ruller så med øjnene i irritation.

Handlede i nødværge?
I retten passer de to ofres vidneforklaringer med hinanden. Der er en del uoverensstemmelser med den anklagedes forklaring om hændelsen. Hun påstår, at de to ofre slog ud efter hende og tog hårdt fat i hendes arm, så hun derfor handlede i nødværge. Derudover mener hun også, at hun ikke sigtede direkte efter øjnene, men bare sprayede ud i luften i selvforsvar.

Hun erkender sig derfor skyldig i besiddelse af et våben og erkender, at hun brugte det, men hun mener ikke, at hun havde anden mulighed end at forsvare sig selv. På baggrund af vidneforklaringer, lydoptagelsen og en tidligere betinget voldsstraf, mener anklageren dog, at moren bør straffes med tre måneders ubetinget fængsel og en bøde på 3000 kr. for besiddelse af et våben. 

Efter votering kom dommerne til enighed om, at anklagede skal straffes med 30 dages ubetinget fængsel for grov vold.

Anslag: 2609
Korrektur: Jacob Brun

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *